Σπίλοι και Αντιμετώπιση
Οι σπίλοι είναι ο Ιατρικός όρος για τις ελιές στο δέρμα. Αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα χρώματος καφέ, μαύρου ή ροζ και εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι σπίλοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητοι σπίλοι). Μπορούν να εμφανισθούν οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο είναι πιο συχνοί στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία ενώ και η κληρονομικότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι σπίλοι είναι εξαιρετικά συνήθεις ειδικά στα ανοιχτόχρωμα άτομα. Ο Δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφανθεί αν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή ύποπτος και επίσης μπορεί να κρίνει αν ο σπίλος χρειάζεται απλά μια παρακολούθηση ή αν πρέπει να αφαιρεθεί αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι ο τρόπος αφαίρεσης ενός σπίλου. Ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι σπίλοι είναι το γεγονός ότι ενίοτε αποτελούν το υπόστρωμα πάνω όπου αναπτύσσεται κακόηθες μελάνωμα, τον πλέον επιθετικό κακοήθη όγκο του δέρματος.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σπίλων, άλλοι αβλαβείς και άλλοι με κίνδυνο εξέλιξης τους σε Καρκίνο του Δέρματος. Ο κανόνας που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ο ABCDE από τις Αγγλικές λέξεις Asymmetry (ασυμμετρία), Border (άκρα), Colour (χρώμα), Diameter (διάμετρος), Evolution που σημαίνει ότι αν ένας σπίλος είναι ασύμμετρος, αν έχει ανομοιογενές χρώμα ή αν μεγαλώνει τότε είναι ύποπτος.
Ενδεικτικά διακρίνουμε τους ακόλουθους τύπους σπίλων:
- Κοινοί σπίλοι
- Δυσπλαστικοί σπίλοι
- Κυανοί σπίλοι
- Σπίλοι Halo
- Σπίλοι Becker
- Σπίλοι του Ota και σπίλοι του Ito
- Σπίλοι Spitz
- Επιδερμικοί σπίλοι
- Σμηγματογόνοι σπίλοι.
Διάγνωση
Αρχικά, θα πρέπει να γίνει Δερματοσκόπηση και Χαρτογράφηση σπίλων. Πρόκειται για το πιο αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των σπίλων και την πλέον ενδεδειγμένη προληπτική εξέταση για εμφάνιση Δερματικού Καρκίνου. Ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας ενός ατόμου να εμφανίσει Καρκίνο του Δέρματος, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται από 1 έως 2 φορές το χρόνο. Αν ο Δερματολόγος κρίνει έναν σπίλο ύποπτο, τότε προχωρεί σε χειρουργική αφαίρεση και σε ιστολογική βιοψία.
Θεραπεία
Η αφαίρεση σπίλων μπορεί να γίνει με τις μεθόδους του Laser ή της Χειρουργικής αφαίρεσης με εκτομή. Η μέθοδος αφαίρεσης που θα εφαρμόσει ο εξειδικευμένος Δερματολόγος, συνήθως εξαρτάται από το εάν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή ύποπτος για κακοήθεια.
- Category
- ΠΑΘΗΣΕΙΣ