Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα

Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα ή Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα, είναι ένας κακοήθης Καρκίνος, ο οποίος ξεκινά από τα Ακανθοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα της ακανθωτής στιβάδας της επιδερμίδας ή των βλεννογόνων (εξού και το όνομα Ακανθοκυτταρικό)

Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα

Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα ή Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα, είναι ένας κακοήθης Καρκίνος, ο οποίος ξεκινά από τα Ακανθοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα της ακανθωτής στιβάδας της επιδερμίδας ή των βλεννογόνων (εξού και το όνομα Ακανθοκυτταρικό)

Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα

Title:

Description:

Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα

Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα ή Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα, είναι ένας κακοήθης Καρκίνος, ο οποίος ξεκινά από τα Ακανθοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα της ακανθωτής στιβάδας της επιδερμίδας ή των βλεννογόνων (εξού και το όνομα Ακανθοκυτταρικό)

Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα ή Ακανθοκυτταρικό Επιθηλίωμα, είναι ένας κακοήθης Καρκίνος, ο οποίος ξεκινά από τα Ακανθοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα της ακανθωτής στιβάδας της επιδερμίδας ή των βλεννογόνων (εξού και το όνομα Ακανθοκυτταρικό) και ο οποίος έχει την τάση να επεκτείνεται στα βαθύτερα στρώματα και ορισμένες φορές να προκαλεί μεταστάσεις. Πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο του δέρματος μετά το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και επίσης τον δεύτερο πιο επιθετικό καρκίνο μετά το μελάνωμα. Συνήθως το Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα παρουσιάζεται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο και όπου το δέρμα φαίνεται να έχει υποστεί αλλοιώσεις. Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα εντοπίζεται στο πρόσωπο, τα χείλη και ιδιαίτερα στο κάτω χείλος, στο πτερύγιο του αυτιού, στις ακάλυπτες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, στο λαιμό, στα χέρια, τους βραχίονες, στους μηρούς και τις γάμπες.

 

Αίτια

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης του Ακανθοκυτταρικού Καρκινώματος είναι η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο και το σολάριουμ. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι συγκεκριμένοι τύποι Ακανθοκυτταρικού Καρκινώματος σχετίζονται με HPV ιούς. Η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλονται στη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Η έκθεση σε άλλες μορφές ακτινοβολίας.
  • Η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως το αρσενικό
  • Οι χρόνιες φλεγμονές του δέρματος
  • Ο καπνός είναι μια αιτία εμφάνισης καρκινώματος στα χείλη στη γλώσσα και το βλεννογόνο του στόματος
  • Οι λοιμώξεις από τον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων (HPV)
  • Οι ουλές από εγκαύματα ή από δισκοειδή Ερυθηματώδη λύκο, πάνω στις οποίες μπορεί να εμφανιστεί το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα
  • Οι χρόνιες δερματοπάθειες

 

Διάγνωση

Καταρχάς, η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι ασθενείς πρέπει να εξετάζουν μόνοι τους το δέρμα τους και να απευθύνονται αμέσως σε Δερματολόγο αν εντοπίσουν ύποπτες βλάβες όπως:

– Εμφάνιση ενός εξογκώματος στο δέρμα το οποίο δεν προϋπήρχε και το οποίο μπορεί ή και όχι να προκαλεί φαγούρα

– Εμφάνιση μιας ουλής η οποία δεν επουλώνεται και τείνει να αιμορραγεί, με ή χωρίς πόνο

– Εμφάνιση πληγής ή οζιδίου σε προϋπάρχουσα ουλή

– Εμφάνιση οποιασδήποτε αλλοίωσης, όπως λευκές κηλίδες και εξογκώματα στα χείλη, στη γλώσσα και γενικά στη στοματική κοιλότητα

 

Συμπτώματα

  • Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα στόματος: Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα γλώσσας εμφανίζεται συνήθως σαν μια εξέλκωση είσαι ένας όζος ενώ το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα χείλους μοιάζει συχνότερα με ένα σκληρό οζίδιο που μπορεί κεντρικά να είναι εξελκωμένο
  • Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα προσώπου: Ανάλογα με τη θέση ποικίλει σε εμφάνιση. Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα μύτης και το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα αυτιού είναι συνήθως ένας κόκκινος όζος πιθανώς με εξέλκωση που ίσως να μεγαλώνει γρήγορα

 

Θεραπευτική προσέγγιση – Θεραπευτικά Πρωτόκολλα

Στο παρελθόν, επικρατούσε η άποψη ότι το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα είναι ένας όγκος χαμηλής κακοήθειας με μικρά ποσοστά μετάστασης. Πλέον, έχει καταστεί σαφές ότι είναι πολύ πιο επιθετικό. Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η ευρεία χειρουργική εκτομή αφού φυσικά έχει επιβεβαιωθεί η διάγνωση με βιοψία δέρματος. Αυτή γίνεται συνήθως στο ιατρείο και περιλαμβάνει τοπική αναισθησία και ακολούθως αφαίρεση του Καρκινώματος όπως και τμήμα του δέρματος γύρω από αυτό. Όταν η χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης δεν είναι εφικτή, τότε ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Άλλες θεραπείες που μπορούν να γίνουν σε πολύ αρχικές βλάβες είναι:

  • Η καταστροφή της βλάβης με Laser
  • Η Διαθερμοπηξία
  • Η Κρυοχειρουργική
  • Η Ακτινοβολία
  • Η Εφαρμογή 5-φθοριοουρακίλης (5-FU) η οποία είναι ένα Αντικαρκινικό φάρμακο

 

Μετά την θεραπεία συστήνεται τακτική και προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς από τον Δερματολόγο, διότι μπορεί να εμφανιστεί υποτροπή και σε ασθενείς στους οποίους έχει αφαιρεθεί σωστά ο όγκος. Οι μεταστάσεις είναι πάρα πολύ σπάνιες (2 – 10%) και συνήθως εμφανίζονται στα Ακανθοκύτταρα Καρκινώματα που είναι πολύ βαθιά και υπάρχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά οι μεταστάσεις μπορεί να έχουν κακή πρόγνωση για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική. Προγραμματείστε το ραντεβού σας εδώ 2108034201 με την Ιατρό Σοφία Οθείτου, η οποία θα σας δώσει την διάγνωση και θεραπεία, εξατομικευμένα με ασφάλεια!

Category
ΠΑΘΗΣΕΙΣ


Αισθητική Δερματολογία




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το επόμενο σας ραντεβού με την δερματολόγο Σοφία Οθείτου στο σύγχρονο ιατρείο της. Το Ιατρείο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας Ιατρικό εξοπλισμό και η επιλογή της θεραπείας για τον κάθε ασθενή, είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες του.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


210 803 4201
Μην διστάσετε να μας καλέσετε στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το ραντεβού σας.




© 2024 Sofia Otheitou, All Rights Reserved


Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London